Zaterdag en zondag 22 en 23 december - Openlucht theaterfestival Kerst in oud Kampen

Uitgelicht nieuws

b_320_0_16777215_00_images_nieuws_De_Dood_waart_rond.jpg
Het wrak van de IJsselkogge is helaas niet te zien tijdens Kerst in Oud Kampen....maar de bemanning wel! Op het Buitenplein bij de Buitenkerk zal de koggebemanning opduiken, op zoek naar...eeuwige rust!

Het is december 1415 als kapitein Clauwaert Palaver met zijn bemanning Kampen nadert. Zijn kogge is goed gevuld, de bemanning is doodop vanwege een wekenlange reis. Vlakbij de kade laat de kapitein weten dat het schip zo snel mogelijk gelost moet worden, om weer terug te keren naar zee. De bemanning protesteert, ze willen kerst vieren met hun familie! De kapitein is echter onverbiddelijk; gelost moet er worden, gevaren. Ook met kerst.

De bemanning komt in opstand. Muiterij. Wat er precies voor de kade gebeurt, zal wel altijd een mysterie blijven. Maar de kogge zinkt naar de bodem van de IJssel, compleet met de bemanning. Een dag erna spoelt het lichaam van kapitein Clauwaert aan bij Seveningen. De Broeders van de Buitenkerk ontfermen zich over het lichaam van de kapitein, dat wordt opgebaard in één van de gewelven van de kerk. De tombe wordt in de loop der jaren echter verwaarloosd, en komt in één van de verste nissen van de kerk te staan. Van de bemanning van de kogge wordt nooit meer iets teruggevonden.

In 2015, zeshonderd jaar na het zinken van de kogge, wordt de eeuwige rust van de koggebemanning wreed verstoord: hypermoderne apparatuur wordt neergelaten op de bodem om de kogge te lichten. De bemanning ontwaakt uit haar eeuwige rust, en gaat wraakzuchtig op zoek naar kapitein Clauwaert. Ook hij ontwaakt uit zijn eeuwige rust in de tombe, en vreest de aanvallen van zijn voormalige bemanning. De Broeders van de Buitenkerk proberen de beide partijen uit elkaar te houden. Maar of de broeders in staat zijn de eeuwige rust te bewaken....

Wie benieuwd is naar de kapitein en zijn bemanning kan terecht tijdens Kerst in Oud Kampen op het Buitenplein bij de Buitenkerk. Maar wees gewaarschuwd; eeuwige rust is niet weggelegd voor iedereen.....