Zaterdag en zondag 22 en 23 december - Openlucht theaterfestival Kerst in oud Kampen

Uitgelicht nieuws

Uit: De Stentor 12-11-2012 (door: door Olger Koopman)
 
FS033660KAMPEN - 'Terug naar de basis' en 'meer ruimte voor het publiek' zijn de twee pijlers waarop Kerst in Oud Kampen (KIOK) dit jaar gaat rusten. Het evenement, dat inmiddels haar dertiende editie in gaat, heeft plaats op vrijdag 21 en zaterdag 22 december en de voorbereidingen zijn alweer in volle gang.

Belangrijkste verandering in vergelijking met vorig jaar is het in ruime mate betrekken van de IJsselkade en Van Heutszplein bij het festijn. Dat plein zal worden omgetoverd tot het 'Witte Plein'. De organisatie heeft tachtig witte kerstbomen weten te ritselen en het plein wordt in een ijsblauw licht gezet. In het midden komt een groot Ventura-podium voor verschillende optredens. Het geheel moet een 'ijzig gezellig' sfeertje oproepen.

FS033651"We hebben het mooiste stadsfront van Nederland", pocht een pr-medewerker van KIOK. "Toch gek als je daar niet iets mee doet."

Achterliggend argument is echter de enorme drukte die het evenement te verstouwen krijgt. "Vorig jaar wurmden circa 90.000 mensen zich door de nauwe straatjes van het Keizerskwartier, de Buiten Nieuwstraat en de steegjes. We hebben dat via 'crowd-management' wel in goede banen proberen te leiden, maar met name op zaterdagavond was dat niet afdoende."

Volgens de pr-man, moet KIOK niet in dezelfde valkuil vallen als het Dickens Festival in Deventer. "Het Eftelingeffect noem ik dat. Mensen moeten daar anderhalf uur wachten om een half uurtje naar binnen te kunnen. Dat moet je in Kampen niet willen."

FS033631Vandaar dus het besluit om de bezoeker iets meer ruimte te geven. "Tegelijkertijd moeten we er voor waken om wel de gemoedelijke, kleinschalige sfeer van ons feestje vast te houden." Aan de uitgangspunten van KIOK wordt daarom absoluut niet gemorreld. Dat wil zeggen: veel kleinschalig straattheater, muziek en gezelligheid. Om de sfeer van intimiteit te benadrukken is zelfs het grote podium op de Plantage van het programma gehaald. In plaats daarvan komt er een 'prieeltje' met een orkest in jaren dertigstijl. "We maken er een soort openlucht ballroomzaal van".

KIOK heeft burgemeester Bort Koelewijn inmiddels bereid gevonden om het tweedaagse festival af te trappen. Hij doet dat door met een boot af te meren aan de kade en vervolgens het licht te ontsteken. "Symbolisch uiteraard", stelt KIOK-preses Jan Liefting. "Kerstmis is en blijft tenslotte het feest van het licht." Het volledige programma van KIOK wordt binnenkort bekend gemaakt.