Zaterdag en zondag 22 en 23 december - Openlucht theaterfestival Kerst in oud Kampen

Uitgelicht nieuws

Web Michiel_Felix_Foto_Joost_Lemette'Na afloop heb ik een
vierdaagse gelopen'

Achter de schermen zorgen medewerkers van de zogenoemde Stroomcommissie ervoor dat alle acts tijdens Kerst in Oud Kampen van stroom en licht worden voorzien. Dat gebeurt onder leiding van Michel Felix, die zich twee avonden lang het vuur uit de sloffen loopt. 'Als het zaterdagavond is afgelopen, heb ik een complete avondvierdaagse gelopen', zegt hij lachend.

Michel Felix, in het dagelijks leven zelfstandig accountmanager, is al jarenlang betrokken bij het sfeervolle kerstevenement in de knusse binnenstad. Eerst deed hij zelf mee als speler. Maar op een gegeven moment werd hij door artistiek leider Jan Lieftink benaderd voor de Stroomcommissie. Hij liep eerst een tijdje mee met drie ervaren commissieleden, die inmiddels zijn gestopt. Sinds twee jaar is hij zelf verantwoordelijk voor de stroomvoorziening tijdens het tweedaagse kerstevenement. Daarbij krijgt hij de hulp van een viertal enthousiaste scholieren. 'Ja, inderdaad, het is een geweldige klus', beaamt de 44-jarige Kampenaar. 'Vrijdagochtend in alle vroegte beginnen we al met alle werkzaamheden. We hebben een samenwerkingsverband met het plaatselijk bedrijf Dolco. We zijn qua stroomvoorziening al een paar jaar niet meer afhankelijk van de winkeliers, want die konden dat grote vermogen niet meer leveren. Nu maken we gebruik van vaste stroompunten van de gemeente', licht Felix toe.
Als het spektakel eenmaal is begonnen, zorgen Felix en zijn mannen ervoor 'vaak in weer en wind - dat de acts zonder problemen verlopen. 'Als er ergens een stop knap of er doen zich problemen voor met de elektriciteit, dan bieden wij de helpende hand. Dat betekent veel mobiel bellen en vooral heel veel lopen. Als Kerst in Oud Kampen zaterdagavond is afgelopen, heb ik een vierdaagse gelopen. 'Pas als alles en iedereen huiswaarts is gegaan, of nog een afzakkertje neemt in de kroeg, kunnen Felix en zijn hulptroepen beginnen met het opruimen van alle apparatuur en materialen. Dat betekent soms tot ver na middernacht nog eens behoorlijk aanpoten. Maar hij doet het met alle soorten van genoegen, want het evenement is hem dierbaar. 'Elk jaar weer vind ik het prachtig om dit werk te doen. Je komt altijd weer dezelfde mensen en vrijwilligers tegen en er ontstaat direct een gezellige sfeer. Het is eigenlijk elk jaar een soort reünie', vertelt Michel Felix.