Zaterdag en zondag 22 en 23 december - Openlucht theaterfestival Kerst in oud Kampen

Kerst in Oud Kampen is te bezoeken middels een vastgesteld parcours, zodat je als bezoekers niets mist. Er zijn meerdere entrees en omdat het parcours rond loopt, komt u uiteindelijk weer op de startlocatie uit. 

ENTREE Kruising Vischpoort, Oudestraat | 'voel je welkom'
Een smaakvol aangeklede entree waar gastvrouwen / gastheren het publiek zich direct welkom laten voelen en waar de entree kaartjes worden verkocht en informatie wordt verstrekt.

NB: Het parcours is hier beschreven vanaf de kruising Vischpoort / Oudestraat, maar is ook te bezoeken vanaf de entrees ter hoogte van de Hagenpoort / Oudestraat en aan het begin van het Van Heutszplein. 

Voor het Stedelijk Museum Kampen | 'levende standbeelden'
Vóór het Stedelijk Museum Kampen staan historische figuren in de vorm van levende standbeelden, vreemde ludieke kunstwerken en bekende figuren uit Kampen. Verwonder je bij de grote witte bustes (zijn ze echt of niet?) of lach mee met Jan Klaassen en Katrijn in de poppenkast.

Koeplein | 'musical'
Een musicalpleintje op een laag podium met een open overkapping zodat het historische decor van de gebouwen er omheen goed te zien blijft (onder andere het Oude Raadhuis). Programmering van verschillende groepen: Ventura, Quintus, Diff Dansschool uit Zwolle.

Oudestraat van Koeplein tot Karpersteeg | 'winter'
Diverse verrassende straatacts in een bijzonder winters aandoende atmosfeer, geven hier een 'wintergevoel'. Een greep uit de acts die hier te zien zijn: de wonderbaarlijke ijsboom, de winterkoning met zijn arreslee, zwevende ijsprinsessen, de ijskoude onderwereld en de ijskoningin.

IJsselkade ten hoogte van de Vierjaargetijden | 'visserij in vroeger dagen'
Met medewerking van de Botterstichting en de Punterstichting wordt hier het historische vissersverleden van Kampen uitgebeeld met activiteiten zoals visroken, netten boeten en touwen knopen.

IJsselkade na Bastaard | 'nautisch'
Aan de IJsselkade wordt aandacht besteed aan de nautische elementen van Kampen met een theateract op de Jannes van Campen en de Summertime en diverse koren op het dek van 'De Veerman van Kampen'. Nieuw dit jaar is een spectaculaire 'streetart' act die de scheepvaart wel heel bijzonder uitbeeldt.

Van Heutszplein | 'nostalgische kermis'
Beleef de nostalgische kermis op het Van Heutszplein: de oude spoorlijn, zweefmolen, nostalgische rups en kleine caroussel zijn de bezoeken voor maar 1 euro per ritje. Bovendien kun je op deze bijzondere kermis genieten van een groot orkest in de circustent en bij het gezellige haardvuur zitten.

Achter 't hek van de Stadskazerne | 'op wacht'
De streng kijkende soldaten in hun wachthuisje bewaken de kazerne, terwijl achter hen de soldaten zorgen dat de exercities tot in de details worden uitgevoerd.

Oudestraat langs Van Heutsz t/m Mgr. Zwijsenschool | 'mystieke parade'
Treed binnen bij de mysterieuze acts van Miss Volta 'het wonder van Skamandra', de Magic Christmas Diner, de oriëntaalse wonderdokter 'De Maharadja van de Oriënt', 'Bombardo' de levende kanonskogel en De Dikke Deur in zijn bijzondere woonwagen.

Vóór Mgr. Zwijsenschool | 'Schokkerbuurtje'
Een visserijstraatje uit de tijd van het voormalige Schokland. De huisjes zijn speciaal gemaakt en geven een prachtig tijdsbeeld. Met de meerpalen en de bijpassende acts zoals "de witte wassende wieven", "de praatjesmaker", Kavoka in klederdracht en het vissersgezin wordt dit buurtje nog meer versterkt: "een locatie om bij stil te blijven staan".

Locatie 'rondlopend' | 'De Kleine Parade'
Diverse vreemde personages, excentrieke personen, armoedige zwervers en deftige dames en heren trekken in stoet over het parcours op zaterdag voorafgegaan door "Show- en Drumfanfare Oranje" en op zondag door "De Lowland Doedelzakbrigade".

Keizerkwartier | 'Schokkerbuurtje'
Dit buurtje laat zien waar en hoe de vissers uit Kampen vroeger leefden. De kleine straatjes en prachtige verlichte tuintjes zorgen automatisch voor een nostalgische entourage. Van oudsher wordt dit wijkje voor de bewoners zelf aangekleed en hebben ze als thema voor "rode lampjes" gekozen. Op het pleintje zullen Berry van Dorp en "De Pauwergirls" optreden. In het speeltuintje - na de prachtig verlichte tuintjes – horen we theaterkoor "Incredible", mannenkoor "Het Torenkoor Kampen" en muziektheatergroep "AvonTura".

Keizerstraat, begin Oudestraat tot Buitenplein | 'theaterstraat'
Treed binnen door de crode theaterdoeken en beleef "de heks en de appel", "de vriendelijke clowns", "de karakteristieke poppen die graag een praatje met u willen maken" en nog meer bijzondere acts.

Buitenplein | 'lichtfeest'
Het koor Joyful Sound verwelkomt het publiek zingend in haar grote kerstbal, die ze vorig jaar zelf hebben gemaakt. Zij worden op zaterdag regelmatig afgewisseld met "Singers of Salvation". 

Buitenkerk | 'koormuziek'
Het parcours gaat door de prachtig verlichte Buitenkerk heen en hier kan men genieten op zaterdag genieten van "the Christmas Experience" uit Haarlem, welke worden afgewisseld door de Kamper Koggezangers. Op zondag is het de beurt aan het bijzondere mannenkoor "De Koorbazen" uit Zwolle.

Achteruitgang Buitenkerk | 'zingend de kerk uit'
Om in de kerkelijke sfeer van de Buitenkerk te blijven, is de uitgang dit jaar gereserveerd voor het "Leger des Heils". Zij zullen op een bijzondere manier laten zien wat zij allemaal voor de armen in de samenleving doen. Natuurlijk met hun befaamde driepoot en hun dito muzikanten en koren.

Buiten Hofstraat | 'sprookjesstraat'
Eén van de hoogtepunten van de editie van 2017 was de sprookjesachtig straat met onder andere de blazende draak, de trollenkoning en de elfjes in de vijver. Dit jaar wordt de sprookjesstraat nóg bijzonderder gemaakt, met dank en enorme inzet van de bewoners van deze prachtige straat.

Botervatsteeg | 'troubadoers'
De Buiten Hofstraat uitkomend worden de bezoekers verrast door "troubadoers": het is net alsof hun zang klinkt vanaf de maan. Zweven ze? Of zijn ze echt? Een visueel spektakel.

Buiten Nieuwstraat | 'lichtstraat'
Een plafond van licht met eronder pilaren die lijken te bewegen. En tussen de pilaren fraai aangelichte "gezichten" alsof ze het publiek willen vertellen dat ze wel degelijk in dat ouderwetse straatje in Kampen lopen. Verderop in de Buiten Nieuwstraat speelt op zaterdag het Klezmer-ensemble "Mishmash" op de viering van een joodse bruiloft, inclusief Kale Basetzen met muziek, zang en dans én een uitgebreide joodse maaltijdtafel.

Nieuwe Markt | 'verhalenvertellers'
Op de Nieuwe Markt warm je op bij het knapperende vuurtje terwijl je meezingt met gezellige kampvuurklassiekers. Stap vervolgens in de tipi tent en kom een leuke theaterverrassing tegen. Er spelen twee unieke familievoorstellingen. De voorstellingen zijn gratis maar vol=vol.

Stadsgehoorzaal | 'Quintus presenteert'
Dwaal in de Stadsgehoorzaal van zaal naar zaal om te genieten van dansvoorstellingen, mini-concerten van diverse (Quintus)-koren, muzikale optredens van duo's, trio's, kwartetten, combo's en ensembles, pop-up theater en nog veel meer: klik HIER voor alle informatie.

Gasthuisstraat | 'diorama's'
In samenwerking met CIBAP Vakschool voor Verbeelding worden bijzondere diorama's gemaakt, die als ware kunstwerken in de sfeervolle Gasthuisstraat te zien zijn.

Torenstraat | 'De Bonte Toren'
Die bijzondere straatje wordt aangekleed met figuranten, verlichting en decor met een verwijzing naar de Nieuwe Toren.

Botermarkt | 'Circus Quintus'
Verschillende musicalgroepen toveren de Botermarkt om tot Circus Quintus! Een circusdirecteur met een paar van zijn vaste artiesten strijkt neer in het oude centrum van Kampen. Ze zijn op zoek naar nieuwe artiesten die bijzonder, raar, spannend zijn, iets heel goed kunnen of helemaal niets kunnen. JOIN THE CIRCUS! De verschillende kortere of langere acts verbazen, verwonderen en spreken tot de verbeelding.

Plantage | 'koek en zopie'
Op de Plantage is het goed toeven met meerdere horeca ondernemers die lekkernijen verkopen en lopende acts die tussen het publiek door spelen en muziek maken.